Oliebollen eten is een Hollandse traditie met een nogal discutabele herkomst.
Waar komt de oliebol vandaan?
Steevast eten we met Oud en Nieuw een oliebol, maar waar komt de oliebol vandaan? Over de herkomst van de oliebol gaan meerdere theorieën.
De eerste theorie gaat terug naar de Middeleeuwen. In die tijd vastten de mensen van 11 november tot kerst. Na die periode van vasten ging men oliekoeken eten met veel calorieën om aan te sterken en de koude dagen door te komen. Deze koeken zijn in de loop der tijd veranderd in bollen.
De tweede theorie verwijst naar de Portugese joden die tijdens de Spaanse inquisitie naar Nederland zijn gevlucht. Zij zouden de recepten van de oliebollen hebben meegenomen en hier hebben geïntroduceerd.
En de derde theorie verwijst naar het Juulfeest dat men lang geleden vierde.
De Friezen en Bataven maakten gefrituurde baksels uit angst voor kwade geesten, waaronder de Germaanse godin Perchta. Door de grote hoeveelheid vet in die baksels dacht men dat het zwaard van Perchta van je buik zou afglijden, mocht ze je willen opensnijden.
De echte herkomst van de oliebol is dus niet helemaal duidelijk, maar 1 ding weten we wel: ze zijn erg lekker! Fijne jaarwisseling allemaal.
Nog meer HorecaWeetjes?
Ken jij iemand die dit moet weten, of zit het volgens jou tóch net iets anders?
Laat het hieronder weten in de comments.