Waarom heeft koken op inductie een veel hoger rendement dan koken op gas?

Waarom heeft koken op inductie een veel hoger rendement dan koken op gas?

In de serie KeukenWeetjes voor pro’s! vertelt Frank Honings (MKN) over het belang van kwalitatief goed keukenapparatuur en hoe je zo efficiënt mogelijk omgaat met je keukenapparatuur voor een optimaal resultaat. Zowel qua voedselbereiding als de schoonmaak. Super handig voor de professionele keukenbrigade!

In aflevering 6: waarom heeft koken op inductie een veel hoger rendement dan op gas?

“Bij inductie is het zo dat de warmte niet de pan ingestraald wordt, maar in de pan zelf gegenereerd wordt. Bij gas is het zo dat die gasvlam tegen de buitenkant van je pot of pan aan knalt en wordt gereflecteerd. Die gereflecteerde warmte verdwijnt in de afzuigkap en wordt niet gebruikt in het kookproces.

Als je dat nou een beetje gaat vergelijken met elkaar, dan zul je zien dat bij het gebruik van inductietechniek 90 procent van de warmte die je erin stopt ook daadwerkelijk gebruikt wordt in de pan. Bij gastechniek is dat slechts 55 procent. Energiezuinig apparatuur heeft weliswaar een hoge aansluitwaarde, maar door het hoge rendement is de absolute gebruikte hoeveelheid energie heel erg laag. En zo kan ik dus tegen relatief geringe kosten heel veel en vooral ook heel snel koken.

En als we dan even een duidelijke vergelijking maken, dan zien we dat de gemiddelde inductie apparatuur een efficiëntie heeft van 90 procent. Dit betekent dat 90 procent van de hoeveelheid elektriciteit die ik in dat fornuis stop ook daadwerkelijk in warmte in de pan wordt omgezet. En bij een gasfornuis is dat slechts 55 procent. Dus 45 procent van het gas wat ik verbruik, weerkaatst als vlammen op de buitenkant van de pan en die warmte verdwijnt in de afzuigkap.”

Wist jij dit ook nog niet?

Like onze Facebook

Ken jij iemand die dit moet weten, of zit het volgens jou tóch net iets anders?

Laat het hieronder weten in de comments.

Presentatie

Frank Honings

Stuur een mail

Stuur een mail naar Frank Honings

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Populairste afleveringen

Partners

Word stamgast!

Krijg gratis video's & goodies die je niet wilt missen

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.