Moet de horeca kraanwater gratis serveren?
Aan de ene kant zegt men dat een gast water uit de kraan, in een restaurant of café, gewoon gratis moet krijgen. Sommige consumenten redeneren: “Thuis komt het water toch ook gratis uit de kraan?”
De voorstanders vinden daarnaast dat de kwaliteit van het kraanwater, in Nederland, net zo goed is als water uit een flesje. Ook Jesse Klaver van GroenLinks, vindt dat kraanwater in de horeca gratis moet worden. Volgens zijn berekeningen resulteert de productie, verpakking én transport van plastic of glazen waterflesjes in enorm veel CO2 uitstoot. Het serveren van gratis kraanwater is dan ook beter voor het milieu, zo stelt men.
Maar er zijn ook tegenstanders, met name de horecaondernemers. De kostprijs van water is goedkoop, voor zo’n 30 eurocent heb je gemiddeld zo’n 200 liter water. Dus ene glas kraanwater zou zo’n 0,03 cent per glas zijn. Maar, zo redeneren de tegenstanders, er zitten kosten verbonden aan dat ene glas kraanwater. De kosten voor schoonmaak, huur van het gebouw, elektra en personeel blijven gewoon bestaan. Of een ober nu een glas kraanwater of een glas bier serveert, de kosten van de medewerkers moeten gewoon betaald worden.
Veel mensen praten dan ook liever over een middenweg. Een gast die bij een betaald drankje – zoals een kop koffie – een glaasje water bestelt, die krijgt het water gratis. Net als iemand die een glas water besteld om medicijnen in te nemen. Maar een gast die besluit om de hele avond alleen maar kraanwater te nuttigen, moet gewoon betalen. Want ja, als horeca-ondernemer moet je ook gewoon het hoofd boven water kunnen houden.
Ken jij iemand die dit moet weten, of zit het volgens jou tóch net iets anders?
Laat het hieronder weten in de comments.